Home » Burgerhout Bruist: een treffen voor en door bewoners

Burgerhout Bruist: een treffen voor en door bewoners

– door Silvia Heijmans –

In de vroege ochtend als er een dik pak bewolking boven de wijk hangt, dragen de vrijwilligers nog een vest onder hun #ikBurgerhouterzovan-shirts tijdens het klaarzetten van de kramen en de voorbereidingen van het op handen zijnde buurtevenement. Maar zodra rond het middaguur de belangstelling op z’n hoogst lijkt, worden terrassen en podia met zon overgoten en ontmoeten buren en bijna buren elkaar op Burgerhout Bruist editie 2015.

Om elf uur begint het festijn, kinderen stallen hun waar uit op de vooraf aangegeven plaatsen. Zo ook Jet van de Luijtgaarden; deze 8-jarige woont op het Beatrixplein en biedt een heel assortiment van zelfgemaakte armbandjes, haarbijouterieën en glittertattoos aan. Haar opbrengst – ze heeft nu al € 60,30 – zal ten goede komen aan stichting Stoere Pepijn. Als ze de dag beëindigt, weet ze dat ze al zo’n € 105,- naar de stichting kan overmaken. Haar moeder Suzanne spreekt van een gezellige dag, een waar treffen met iedereen uit de buurt. In haar voortuin is het een komen en gaan van mensen die elkaar kennen en nu eens de tijd nemen voor een uitgebreider praatje.

BB_off-opening-moestuincomplex-gildenbondstr_140615_MoniqueSimon
Foto: Monique Simon

Wethouder Saskia Schenk, zelf ook woonachtig in Burgerhout, was al vroeg op pad en verplaatst zich aan het begin van de middag naar het voormalig braakliggend terrein aan de Gildenbondstraat. Hier ontvouwde zich in een paar maanden tijd een heus moestuincomplex. Het geheel is uit de grond gestampt door buurtvrijwilliger en inspirator Dré Siemons – die niet eens uit deze straat komt – merkt Schenk op tijdens haar openingsspeech. In samenwerking met AlleeWonen, in de persoon van Diana van Rijsbergen, en de Buitenploeg werd het onderkomen terreintje grondig aangepakt. Bij het afgraven kwamen er tot vreugde van de initiatiefnemers keurige stoeptegels tevoorschijn, waardoor de kosten konden worden beperkt. Na vermenging met potgrond kwam er, eigenlijk geheel tegen de verwachting in, al gauw resultaat. De moestuin trekt veel belangstelling. Volgens beheerder Siemons is er inmiddels een wachtlijst.

Noortje uit de Fatimalaan is blij met Burgerhout Bruist. Ze is blij met de manier waarop buurthuizen en andere organisaties zich presenteren. Haar dochter Vivian exposeert in het kader van de mensenrechten met typisch Mexicaans handwerk, dus die heeft ze zojuist even met een bezoekje vereerd. En verder is ze goed te spreken over het feit dat ‘anders’ eten, zoals biologisch, ook een keer de aandacht krijgt. “Wij gaan altijd om boodschappen in de Schaepmanlaan, bij de Turk, die heeft heerlijk brood. Die verdient het gewoon om dat aan de mensen hier uit de wijk te kunnen laten proeven.” Ook vindt ze het nuttig dat ze als Burgerhouter kan ervaren wat er verder nog meer in de wijk leeft. Met de speelattracties heeft ze zelf niet zoveel, hoewel die gretig worden bezocht door de massaal toegestroomde jeugd.

Léanne Mol uit de Van Gilselaan doet zich samen met Anton Godschalk (doordeweeks woonachtig in Harlingen, de weekenden in ’t Schijf) te goed aan de lekkere, zelfbedachte en zelfgemaakte wraps en enchilada’s van Proeflokaal. Ze is aangenaam verrast door de grootsheid van het evenement: “Het overtreft de verwachtingen!” Léanne geeft les aan de Fatimaschool, en al mijmerend bedenkt ze dat het misschien leuk was geweest als er een paar lokalen voor geïnteresseerden waren opengesteld. “Da’s leuk voor oud-leerlingen die nog eens willen kijken hoe hun oude school er ook alweer uitzag!”

Ruud Mangelaars staat te genieten van zijn loempia en van de livemuziek op het plein voor de Fatimakerk. Hij kwam speciaal af op de programmering van de verschillende bands, zoals Proximity Effect die nu aan het spelen is. Binnen in de kerk exposeren diverse kunstenaars en vindt er een concert plaats met een bijzondere oorsprong. Toen enkele organisatoren van het evenement onlangs na afloop van de laatste vergadering huiswaarts keerden en langs het Knipplein liepen, troffen zij in het park een jonge, hobo-spelende dame en een enigszins excentrieke draaiorganist. De jongedame, Anneloes Hobé, repeteerde daar voor haar eindexamen conservatorium. Dat is echt iets om te laten horen tijdens Burgerhout Bruist, moeten de organisatoren hebben gedacht. En zo komt het dat dit klassiek muzikale talent – ze studeert op donderdag 18 juni a.s. af in de Lidwina Kerk in Best – nu haar fraaie klanken ten gehore brengt in de Fatimakerk. Ze had er meteen oren naar toen ze werd gevraagd: “In deze tijd met afnemende mogelijkheden tot subsidies is het mooi dat je op deze manier een platform kunt gebruiken. Dat het in combinatie is met graffiti-artiesten maakt het extra spannend en aantrekkelijk.” De akoestiek is volgens Anneloes uitstekend; “Wel wat veel galm, maar dat mag best voor een solo-optreden.”

Ellis Schrauwen komt ook uit de wijk en heeft haar vriendin Marjo Keij, van iets verderop meegenomen om te genieten van de muziek en de, naar eigen zeggen, veelzijdige creativiteit. De weergoden zijn Burgerhout Bruist vandaag uiterst gunstig gezind en daarmee komt de ongedwongen sfeer van deze editie extra goed tot zijn recht. Er is voor ieder wat wils en dát was precies de doelstelling voor de nieuwe opzet van dit evenement, voor en door iedereen in Burgerhout en omstreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.